8 načina za bolju Google pretragu

1. Pretraživanje pomoću sinonima

Naš jezik je bogat sinonimima. Ponekad to može biti vrlo zgodno kada radite istraživanja online. Ako vam je potrebno da pronađete web stranice na datu temu, a od onih koje uključuju određenu frazu, dodajte simbol “~” u pretragu.

Na primer, ako tražite termin “zdrava ~ hrane” dobićete rezultate o principima zdrave ishrane, kuvanje, recepte.

 

2. Pretraživanje u web stranici

Ako ste nekada na nekom sajtu pročitali nešto interesantno, kasnije želite opet da pronađete te iste informacije to možete da uradite na sledeći način. Upišite adresu lokacije, a zatim ključnu reč ili cele fraze iz članka, i to bi trebalo da se pojavi.

3. Zvezdica (*)

Kada imamo problem da se setimo neke ključne reč, fraza, ili broj, kako bi pronašli ono što tražimo, možemo probati sa zvezdicom (*).Dovoljno je koristiti ovo umesto reč / izraz kojeg se ne možemo setiti.

4. Vremenski okvir

Ponekad su nam hitno potrebni događaji koji su se dogodili u određenom vremenskom periodu. Da biste ih našli, možete dodati vremenski okvir za vaš upit uz pomoć tri tačke između datuma. Na primer, ako želimo da saznamo o naučnim otkrićima u 20. veku, možemo pisati:

5. Potraga za naslovom

Da biste pronašli ključne reči i naziv članka, tipa “intitle:” prije pretraživanja izraza, bez razmaka između njih. U cilju pronalaženja reči iz URL-a, koristite “inurl:”.

6. Pronalaženje sličnih web stranica

Ako ste pronašli nešto što se stvarno sviđa online i žele da pronađu slične web stranice, prvo ukucamo “related:”, a zatim adresu stranice, opet bez razmaka između njih.

7. Pronalaženje cele fraze

Ako ukucamo u pretrazi I’m picking up good vibrations dobićemo prikaz svih stranicama na kojima se nalaze sve ove reči ili samo neke od njih.

Ako ukucamo “I’m picking up good vibrations” sa navodnicima dobićemo samo stranice na kojima se nalazi baš ovaj traženi pojam.

8. Nevažne reči za pretragu

Ako želite da uklonite nevažne reči u pretrazi jednostavno upišite “-” ispred reči. Na primer, ako želite pronaći lokaciju za zanimljive knjige, ali ne tražite da ih kupite, možete pisati sledeće:

Advertisements
Posted in Internet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: