Koja je razlika između 64-bitnog i 32-bitnog operativnog sistema?

Verovatno ste čuli da postoje, a da li znate razliku između 64-bitnog i 32-bitnog OSa? Osnovna razlika je u tome sa kojom količinom RAM memorije vaš OS može da manipuliše. 32-bitni OS može da barata sa 4.294.967.296 bita  što znači maksimum 4Gb RAM memorije, a 64-bitni sa 18,4 triliona bita, ali je to na na npr. Windowsu 10 ograničeno na 2Tb RAM memorije.

Šta će se desiti ako na 32-bitnom OS-u stavim više od 4Gb RAM memorije? Ništa računar će moći da vidi i da radi sa samo maksimum 4Gb RAMa. Sve ostalo je neiskorišteno.

Da li može da se 32-bitni OS “konvertuje” u 64-bitni? Ne. Bilo koja konverzija nije moguća. Mora da se radi nova instalacija.

Da li moj računar podržava 64-bitni OS? Do 2005 je još i bilo računara sa 32-bitnim procesorom, ali u današnje vreme je mala verovatnoća da ćete naleteti na takav muzejski primerak. Dakle gotovo svi računari u današnje vreme imaju procesore koji mogu da podrže 64-bitni operativni sistem.

A zašto 64-bitni OS nije instaliran na svim računarima? Postoji više razloga. Ili je već instalirana 32-bitna verzija, pa vas mrzi da ponovo radite instalaciju, ili imate neke stare programe koji neće da rade na drugoj verziji ili imate neke stare uređaje za koje ne postoji 64-bitni drajver i tako dalje.

Kako proveriti koju verziju OS imate?

Desnim tasterom kliknete na ikonicu Computer i odaberete Properties.

U mom slučaju od 6Gb RAM memorije meni je na raspolaganju samo 3.25Gb.

32-64

Advertisements
Posted in Windows 10, Windows 7

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: