Kako sačuvati bateriju od laptopa?

Zašto mi je baterija izgubila kapacitet? Zašto više ne “drži” ni 5minuta?

Ova pitanja se uglavnom odnose na laptopove, mada se isti problem javlja kod sih uređaja koji koriste neki vid baterije.

laptop-baterija-b

Razlog ovome je jednostavan. Baterija zbog hemiskog sastava ne trpi toplotu! Zbog visoke temperature kojim se izlaže baterija, dolazi do gubljenja svojstava, a samim tim i sposobnosti da uskladišti električnu energiju.

Toplota može doći iz samog uređaja, jer se uređaji dok rade sami po sebi greju. Vremenom i ventilatori koji se nalaze u samim uređajima, zaprljaju, pa time dolazi do drastičnog porasta temperature. Toplota se stvara i u prostorijama u kojim boravimo, ne samo leti već i zimi u koliko smo predugo u blizini izvora toplote kao što su radijatori i ostala grejna tela. Ostavljanje uređaja, koji su uglavnom crne bolje blizu prozora i time direktno izloženi suncu, takođe utiču na grejanje uređaja i same baterije.

Pa šta učiniti kako bi baterija što duže trajala?

  1. Bateiju nikada ne prepunjavajte. To znači da je ne ostavljate preko noći na punjaču, jer je za punjenje dovoljno i nekoliko sati.
  2. Totalno pražnjenje i punjenje nije preporučljivo stalno raditi već povremeno. Jednom u mesec-dva dana.
  3. U slučaju da se laptop koristi u kući ili kancelariji, nije neophodno držati bateriju u uređaju. Samo je napunite i ostavite sa strane, na tamno i što hladnije mesto u prostoriji. Jednom mesečno je staviti u uređaj isprazniti do kraja i ponovo napuniti.

Na kraju ipak nije sve tako jednostavno!

  1. Svaka baterija ima svoj životni vek, koji je traje svega nekoliko godina. Već posle 2-4 godine baterija će osetno izgubiti na kapacitetu i pojaviće se potreba za njenom zamenom. A cena baterija i nije tako mala. Nekada prevazilazi cenu samog polovnog uređaja.
  2. Koja je pojenta laptopa ako ćemo ga držati na radnom stolu, a ne na krevetu i krilu dok mrvimo čips preko tastaure gledajući neki film ??? 😀

 

Advertisements
Posted in Hardver, Laptopovi i tableti

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: