Kako izbeći velike račune na android telefonima?

Kako izbeći velike račune na android telefonima, pogotovo ako planirate da idete na letovanje?
Ono što svi znamo već odavno je da nije baš jeftino telefonirati u romingu. Cene rominga su višestruko veće od cena u lokalnom saobraćaju. Ono što ne smemo zaboraviti da je ista situacija i sa prenosom podataka  🙂


Zato evo nekoliko saveta:

1. I provera stanja vašeg računa se naplaćuje. U prevodu kada npr MTS-u proveravam stanje na *100# na pripejdu ili *797# na postpejdu i to se obračunava kao protok podataka pa očekujte da vam naplate par desetina dinara. Ova naplata se radi i za “obične” i “pametne” telefone.

2. Isključite ažuriranje (apdejtovanje) aplikacija na telefonu. Ako ipak želite da surfujete preko mobilnog GPRS-a, onda bar isključite ažuriranje aplikacija. Sve aplikacije koje dobijete sa telefonom ili naknadno instalirate su podešene tako da stalno proveravaju da li je izbačena novija, poboljšana verzija. Ako jeste aplikacija će se sama preuzeti sa interneta i instalirati. Ovo bi bilo vrlo neprijtano isklustvo, pošto su aplikacije “teške” i po nekiloko Mb.

Primera radi 1Mb u MTS košta preko 50din. Instalacioni fajl Skype-a je oko 15Mb, što znači da instlacija ovog programa može da vam poveća mesečni račun za gotovo 800din !!!

Kako ovo isključiti?
Play Sore – Meni – Settings – Auto-update apps – Do not auto-update apps

3. Isključite prenos podataka preko GPRS-a. Ovo je nešto što sam ja prvo uradio na svom telefonu. Isključite GPRS mrežu a ostavite kačenje samo preko WiFi. U poslednjih par godina nema objekta bez WiFi rutera, da li je to kuća, hotel, restoran, park isl. Zato je suludo trošiti pare na spor a skup GPRS prenos podataka.

Kako isključiti GPRS?

Meni – Settings – Wireless&Networks – Mobile networks isključiti
(na srpskom je to Postavke – Kontrole bezicne mreze – Mobilna mreza – Onemoguci).

Advertisements
Posted in Mobilni, Zaštita

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: