Koji android telefon i tablet kupiti?

Na sreću ili žalost, u današnje vreme preko 90% novih mobilnih telefona koje možete da kupite su sa Android operativnim sistemom. To znači da kao što na računarima svi koriste Windows tako se i na mobilnim telefonima koristi Android. Ali zašto na žalost? Zato što vam Android telefon sa slabijim performansama može doneti više glavobolja nego uživanja u njemu. Isto tako u današnje vreme je nužno i podrazumevnano da ste on-line 24h dnevno, a to vam može omogućiti jedino smart telefon.

SVE OVO ŠTO JE NAPISANO VAŽI I ZA TABLET UREĐAJE !!!

Dakle, na šta obratiti pažnju prilikom kupovine telefona?

1. Interna Memorija (Minimum 2GB).

Interna memorija je samo jedna od stavki u karakteristikama svakog telefona. Na žalost velika je verovatnoća da ćete za samo nekoliko sati od izlaska iz prodavnice sa novim telefonom shvatiti da ste uzeli preslab telefon. Po mojoj slobodnoj proceni,  90% korisnika se žali da im telefon nema mesta za nove aplikacije i podatke i ako im je memorijska kartica gotovo prazna. To je zato što sistemski fajlovi i programi moraju biti na internoj memoriji. Takođe i bilo koja aplikacija i igrica, koju instalirate ili naknadno prebacite na memorijsku karticu, zadržava neke sistemske fajlove na internoj memoriji. Pošto smart telefon nije smart ako na njemu ne možete da instalirate programe za rad i zabavu, onda treba ipak tražiti telefon sa što više interne memorije. U mom slučaju je minimum 1Gb, jer mi je potrebna navigacija, programi za WiFi, DropBox itd, kao i desetak igrica. I ne zaboravite da, kada instalirate sve, na internoj memoriji imate još 100-200Mb slobodnog,  ako koristite e-mail i FB zbog cache fajlova.

2. Baterija(Minimum 24 sata).

Drugu stvar koju ćete primetiti u prvih par dana je neverovatno mala autonomija baterije. Može se desiti da u jednom danu dva puta telefon stavljate na punjač. Razlog tome su ekrani velikih rezolucija i dimenzija, gps risiver, procesor i drugi delovi su ogromni potrošači i vrlo brzo troše bateriju. Današnji telefoni imaju autonomiju baterije od svega 24h-36h što u poređenju sa starijim modelima izgleda smešno, baš kao što je smešno poređenje specifikacija, mogućnosti i kvaliteta današnjih smartfonova sa prvim generacijama mobilnih telefona.

3. Procesor – (Minimum 1GHZ).

Ono što je srce android telefona ili tableta jeste njegov procesor. U ponudi su već i procesuro isa četiri jezgra Quad Core Cortex procesora, ali je cena takvih telefona ne zanemariva. Ono što se najviše nudi i prodaje su telefoni sa jednim jezgrom što i nije tako loše, ali samo ako je procesor sa radnim taktom od minimum 1GHZ-a. Napominjem da što je radni takt prosesora veći i brzina procesora raste, a samim tim i performanse telefona ili android tableta. Ukoliko se odlučite za kupovinu android telefona sa bržim procesorima, obavezno se uverite da taj aparat ima i grafički procesor (GPU) koji će samo dodatno unaprediti performanse i rad grafike telefona prilikom renderinga zahtevnih igrica i aplikacija.

4. RAM memorija (Minimum 512MB).

RAM memorija je memorija u koju mi ne možemo ništa upisivati i instalirati već to radi sam telefon. U RAM memoriju telefon sam upisuje i briše podatke koji su potrebni procesoru telefona, a kako bi izvršio neku vašu komantu. I zato, ukoliko želite da vaš android smartfon ili tablet radi glatko i bez „zakucavanja“ i “seckanja”, obratite mažnju i na RAM memoriju.

5. Verzija Android-a (Minimum 4.0). Kao što i kod računara postoje različite verzije operativnog sistema Windows (XP, Vista, 7 i 8) tako i kod Androida imate različite verzije. U suštini razlike nisu tako velike, ali vam se može desiti da neki od novijih programa neće da radi na vaštoj starijoj verziji Androida. Neko bi pomislio, “pa nije to problem instaliraću novu verziju”. Na žalost to nije tako jednostavno. Prvi razlog za to je što kao i kod PC, ne možete instalirati Windows 8 na računar star 10godina tj. onaj čiji hardver ne može da ponese tako zahtevan softver. Moje mišljenje je bolje stariji, ali brži i stabilniji softver nego obrnuto. I drugi mnogo bitniji razlog je to što, ako se ne pojavi neka zvanična verzija Androida koja se automatski instalira na vaš uređaj, instalacija novog Andorida je višestruko teža. Potrebno je znati i rutovati telefon (gubi se garancija), pronaći odgovarajuću verziju androida, koja provereno radi na vašem telefonu, uraditi bekam podataka i starog operativnog sistema i tek onda instalirati novu verziju, pa vratiti podatke i programe. Sve ovo je prosečnom korisniku telefona previše komlikovano da bi se u celu priču upustio, pogotovo što ne postoji garancija, da posle svega ovoga, telefon ne završi u servisu.

Advertisements
Posted in Laptopovi i tableti, Mobilni
One comment on “Koji android telefon i tablet kupiti?
  1. skaiself says:

    Hvala na postu! Potpuno se slazem… bez quad cora i 1gb RAMa nema Androida 4. Tako sam i nasao telefon Lenovo a820 koji mi zavrsava posao i kao telefon i kao tablet za relativno male pare.. kod nas moze da se nadje za 180-200eur. 4.5inch display je sasvim dovoljan cak i za citanje knjige.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: