U čemu je razlika između Dual Core i Core2duo procesora?

Intel proizvodi: (među ostalim), Pentium Dual core i Core2duo procesore. Ovaj prvi ne treba mešati sa starim Pentium D procesorom, jer nisu isti.
AMD s druge strane, ima dosta dobre procesore, a koliko sam upućen u arhitekturu procesora, brže rade sa pokretnim zarezom, pa su zgodniji za neke stvari, dok je Intel bolji u igrama.
Razlika nije samo u nazivu! To se vidi i sa oznake na ambalazi procesora, a ta ista oznaka je prisutna u obliku nalepnice na samom laptopu.

Intel_CPU

Ipak, pre svega mali uvod
Procesor radi po principu jedne stvari u jedno vreme. Znači, ne može raditi dve ili više stvari u isto vreme. To procesor  radi jedno iza drugog, a brzina kojom to obavlja je definisana radnim taktom, tj. što je radni takt brži, to on brže odrađuje. Takt se meri u milionima ili milijardama operacija u sekundi, tj MHz ili GHz.
E, sad, kako se ta brzina ne može povećavati u nedogled, proizvođači su se setili da stave umesto jednog procesora, dva procesora u isto kućište, tj. dva jezgra (engleski Dual Core), tako bi oba radila uporedno ili pojednostavljeno – jedno jezgro od 3GHz bi radila posao kao dva od 1.5 GHz.
Pored toga, procesoru osim što procesira, treba i nešto gde će odložiti one podatke sa kojima trenutno radi, da mu budu pri ruci. Kao što mi, kada rešavamo neku složenu matematičku operaciju koristimo digitron, pa na parčetu papira privremeno zapišemo dobijeni rezultat, kako bi ga ponovo mogli kasnije iskoristiti u daljem računanju.
Tako i procesoru treba memorija koja će mu služiti kao parče papira na kojem privremeno beleži dobijene vrednosti potrebne u daljem radu. Ta memorija se zove CASHE memorija.

Vezano za drugi deo pitanja – Core2duo procesor je koji ima dva jezgra (dva procesora u jednom kućištu) i za svaki procesor ima posebnu memoriju (CASHE), što znači svaki barata svojom memorijom.
Pentium Dual Core je rađen na istoj platformi, tj. i on ima dva jezgra, ali koja dele zajedničku memoriju (CASHE), koja je ujedno i manja. Zato su Dual Core nešto sporiji u multitasking operacijama, ipak po svim testiranjima, ne više od 30%. Cena varira, ali je oko 30% jeftiniji.
U principu, oba jednako efikasno rade, troše energiju i snagu. Za laptop, ne znam koliko je bitna ta razlika.

Sada malo detaljnije:

 • Pentium Dual Core – dva jezgra koja su odvojena i međusobno komuniciraju preko FSB-a
 • Core2duo – dva jezgra koja su sastavljena i komuniciraju međusobno
 • Core2quad – dual Core2duo, tj. 2×2 sastavljena jezgra i komuniciraju preko FSB-a

Takt se ne sabira, već se paralelizuje.

 • Intel C2D E6x00 serija – Conroe i alendalle jezgro. Ima 4Mb L2 kesa (e6300 i e6400 imaju 2Mb), 1066MHz FSB i Intel Virtualization technology
 • Intel C2D E4x00 serija – Ima 2Mb L2 kesa i 800MHz FSB
 • Intel Pentium E21x0 serija – Ima 1 MB L2 kesa i 800MHz
 • Intel E6x50 serija – Ima 4Mb L2 kesa i 1333MHz FSB!

intel02
Savet:
Ukoliko ste novčano u mogućnosti Core2duo je bolja kupovina!
ing.Nenad Milosavljevic

Advertisements
Posted in Hardver
6 comments on “U čemu je razlika između Dual Core i Core2duo procesora?
 1. Reblogged this on Informatička sekcija and commented:
  Razlika između Dual Core i Core2duo procesora?

 2. draksx says:

  Lep i razuman tekst. A sad pitanje koje me muči. Da li single core procesore koji ima 2 mb keša može da se poredi sa core 2 duo procesorom koji ima 1 mb? Odnosno ako core 2 duo gura HD i ostalo da li i ovaj single core može sve to isto?

 3. draksx says:

  I gledam po netu dosta pocesore jer trgujem laptopovima… Dešava se da statistika kaže obrnuto, da dual core ima razdvojen keš…recimo 2x 1mb, a da core 2 duo deli, SHARE 1MB ILI 2 MB…

  • Ilijev says:

   Prvo da naglasim da sam tekst preuzeo i da je njego autor ing.Nenad Milosavljevic koji se sigurno mnogo bolje razume u ovu tematiku. Tek je stvarno fantastičan.

   Što se tiče pitanja. Jeste da sam i sam informatičar ne mogu da odgovorim na ova vaša pitanja. I meni je dosta stvari nejasno, ali ono što eventualno može pomoći su sajtovi koji govore o performansama procesora. Dva sajta koja su meni od velike koristi za procenu i upoređivanje procesora su:

   http://cpuboss.com/

   http://www.cpubenchmark.net/

   Pozdrav

   • draksx says:

    Nisam se snašao u predloženim web stranicama… Jedna stranica u opšte nema u bazi podataka tipove procesora kao što je M740, M430 i td… a druga stranica mi je nejasna. Poredio sam ja procesore na stranici gde inače proveravam procesore koje kupujem. http://www.cpu-world.com/ ali to su samo fabričke statistike… Malte ne ispada da singlecore m740 nije uopšte slabiji više od 5% od dualcore procesora turion TL-60… A iskustva korisnika su raznolika. Hteo sma samo da proverim tuđa iskustva o tome da li običan pentium laptop sa procesorom od 1mb gura HD. Mada kažu neki da laptop ne može kao desktop da radi jedino ako je brandiran.

 4. Djura says:

  Ako misliš na poređenje procesora Intel Pentium M740 i AMD turion 64 x2 TL 60 – oba su za lap top računare, razlika nikako nije samo 5%.

  Intel je singl core procesor i po testovima na cpu benchmarku ima 491 poena dok je AMD TL 60 ima 986 bodova.

  Slabi su i stari i jedan i drugi, i teško da će puštati full HD bez seckanja. Ali dual core AMD uz dobru grafičku karticu može da pušta HD snimke. Ovde keš memorija ne igra nikakvu ulogu.

  http://www.cpubenchmark.net/cpu.php?cpu=Intel+Pentium+M+1.73GHz

  http://www.cpubenchmark.net/cpu.php?cpu=AMD+Turion+64+X2+Mobile+TL-60

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: