Sedam podešavanja koja štite vaš Facebook profil od radoznalaca

facebook-security

  1. Delite sadržaj samo sa prijateljima: ukoliko ste odabrali opciju “prijatelji prijatelja”, treba da znate da je ono što objavljujete “vidljivo” za otprilike 150000 ljudi. Jesu li vam svi ovi ljudi prijatelji? Imaju li svi prijateljske namere? U “Privacy Settings”, odaberite “Friends” ili “Custom” u okviru opcije “Control your Default Privacy”. Proverite svaki pojedinačni odeljak kako biste bili sigurni da vam trenutna podešavanja zaista odgovaraju.

  2. Vaši podaci su samo vaši, ne dozvolite da ih dele vaši prijatelji: Odaberite “Privacy Settings”, potom “Apps, Games and Websites” i podesite opciju “How people bring your info to apps they use.” Zašto je ovo važno? Pojedine aplikacije, kao što je na primer BranchOut, zahtevaju osnovne informacije o vama kao i nekoliko drugih drugih dozvola, uključujući i trenutnu lokaciju vaših prijatelja, vaše i podatke vaših prijatelja o poslu i obrazovanju, i vašu email adresu. Čak i ukoliko vi ne koristite ovakvu aplikaciju, ona može pristupati vašim podacima sa dozvolom vaših prijatelja.

  3. Sačuvajte svoj lik od Facebook-a: Ono što Facebook naziva “tag suggestions” (predlozi za označavanje) je ustvari softver za preoznavanje lica. Ukoliko neko od vaših prijatelja objavi fotografiju, Facebook će mu zahvaljujući ovom softveru predložiti da vas označi na fotografiji. Odabirom opcije “Only me” na pitanje “Who sees tag suggestions when photos that look like you are uploaded?” u okviru “Privacy Settings” –> “Timeline i Tagging”, recite “ne” Facebook-u.

  4. Preuzmite kontrolu nad oznakama i Timeline-om: U okviru “Privacy Settings”, “Timeline and Tagging”, uključite (ON) sledeće dve opcije: “Review posts friends tag you in before they appear on your timeline” i “Review tags friends add to your own posts on Facebook.” Sa ovako odabranim podešavanjima, dobijate mogućnost pregleda oznaka u objavama i na fotografijama. Ukoliko trenutno niste sigurni da li želite da se sadržaj u kome ste označeni nađe na vašem Timeline-u, zahtev za pregledom oznake čekaće vas da se odlučite na isti način kao i zahtevi za prijateljstvom koji su “na čekanju.”

  5. Ograničite vidljivost ranijih objava vašeg profila: Možda niste sigurni da je ono što ste objavljivali pre godinu ili dve nešto što biste objavili i danas, bar ne pred širim auditorijumom. Umesto brisanja objava, možete odabrati opciju “Limit the audience for past posts” klikom na dugme “Limits Old Posts” u okviru “Privacy Settings.”

  6. Onemogućite “pretplatničku pretragu”: Ukoliko niste isključili opciju “Subscriber Search”, vaše objave će biti javne i svako će moći da se pretplati na njih. To znači da će se javne objave na vašem Timeline-u pojavljivati među rezultatima pretrage na stranicama pretraživača i da će se vaše objave pojavljivati u news feed-u onih koji nisu vaši prijatelji ali prate vaše objave. Da biste to onemogućili, isključite opciju “Subscriber Search”, u okviru “Account Settings” –> “Subscribers.”

  7. Onemogućite Facebook da vas prati i onda kada niste na Facebook-u: Poslednja preporuka veb sajta Facecrooks je Do Not Track Plus dodatak za brauzere ali vi možete da odaberete i neki drugi. Trenutno 1 992 780 veb sajtova koristi Facebook-ovo Like dugme, a taj broj neprestano raste. Primetili ste na mnogim veb sajtovima dugme “Connect” koje vam omogućava povezivanje sa vašim Facebook nalogom. To nije samo zbog deljenja sadržaja već i i zbog praćenja korisnika. Zahvaljujući “Connect” i “Like” dugmadima, Facebook može da prati ne samo svoje korisnike već i one koji to nisu. Vaši klikovi, istorija pretrage, IP adrese i mnogo drugih podataka su ono što zanima Facebook.

 

Sadržaj preuzet sa stranice

Advertisements
Posted in Društvene mreže, Zaštita

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: